Quantcast
Channel: ModeaMobi
Viewing all 445 articles
Browse latest View live

Divan Edebiyatında Nazım Türleri

$
0
0

Divan edebiyatında nazım türleri

Divân Edebiyatında Nazım Türleri:

Türlü nazım şekillerinin konu bakımından adlandırılması nazım türlerini oluşturur. Nazım türlerinin incelenmesinde mısra ve kafiye düzeninin hiçbir önemi yoktur. Nazım şekilleriyle türler arasında kesin bir ilgi kurulamaz. Bazı konuların sürekli aynı nazım şekilleriyle yazılmış olması sadece gelenekle izah edilebilir.

  1. Tevhid: Allahın varlığından ve birliğinden bahseden manzumelere verilen isimlerdir. Belli bir nazım şekliyle yazılmak zorunda değildir. İbn-i Haldun ‘Çok olan şeylerin güzeline az rastlanır. Zira güzel tevhid bulmak da zordur’ demiştir.

  2. Münâcât: Allah’a yalvarma, yakarma demektir. Divan edebiyatında tevhidden sonra en fazla kullanılan nazım türüdür. Tazarru-nâme mensur bir biçimde yazılmış münâcâttır.

  3. Naat: Hz. Peygamber (s.a.v.)i övmek, ondan şefaat talep etmek amacıyla yazılan şiirlerdir. Naat söyleyen kişilere naat-gu denir. Divan edebiyatında naat söylemesiyle tanınan şairlerin başında Nazîm gelir. Bir divanı dolduracak kadar naat söylemiştir. Çok fazla naat söyleyen kişilerin kullandığı mahlaslara da nâtî denilmektedir.

  4. Methiye: Bir din veya devlet büyüğünü övmek için yazılan edebî türdür.

  5. Fahriye: Şairin kendi sanatını övdüğü türdür. Mübalağalı ifadelere çokça yer verilir. Nef’î’nin Sözüm Kasidesi tanınmış fahriyelerdendir.

  6. Hicviye: Bir kişiyi yermek için söylenmiş şiirlere denir. Nef’î ve Sururî hicivleriyle tanınan şairlerdir.

  7. Mersiye: Bir kimsenin ölümü üzerine söylenmiş şiirlere denir. Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için yazılanlara ‘maktel’ adı verilmektedir. Mersiye okuyanlara mersiye-han denir. Lirik bir anlatımı vardır. Hayatın geçiciliğinden, dünyanın adaletsizliğinden dem vurulur.

  8. Mevlid: Hz. Peygamber (s.a.v.)in doğumunu anlatan eserlerdir. Bununla birlikte mevlidler bir siyer tertibiyle de karşımıza çıkabilirler. Yani şair sadece Peygamber efendimizin doğumunu anlatmaz, mucizelerinden, hicretinden de bahseder. Daha sonra da vefat ettiğini kaleme alırlar. Mevlid Türk edebiyatında en fazla müstakil eser olarak ortaya konan türdür. Edebiyatımızda 200 civarında mevlid yazıldığı söylenmektedir. Ama bunlardan en kabul göreni ve günümüzde de okunanı Süleyman Çelebi’nin Vesiletü’n- necât eseridir.

  9. Hilye: Yüz ve ruh güzelliği anlamına gelir. Bir edebî tür olarak Hz. Peygamber (s.a.v.)in iç ve dış özelliklerini, çoğunlukla fiziki özelliklerini anlatan eserlerdir. 16. yüzyılda Hakanî Mehmet Bey 712 beyitlik siyeriyle bu türün en tanınmış örneklerinden birini vermiştir. Hilyeler sadece Hz. Peygamber için yazılmamıştır. Neşatî örneğinde olduğu gibi diğer peygamberlerin yüz özelliklerinden bahseden hilyeler de kaleme alınmıştır. 4 halife için yazılan hilyeler vardır. En meşhuru Cevrî Çelebi’nin Hilye-i Çehâr-yâr-ı Güzîn eseridir. Edebiyatımızda bazı önemli tarikat büyükleri için de hilye yazıldığı olmuştur. Hz. Mevlânâ için yazılan hilyeler bu cümledendir.

  10. Şehrengiz: Hem bir şehrin hem de o şehirde bulunan güzelliklerin kaleme alındığı eserlerdir. Edebiyatımızda bilinen ilk şehrengiz örneği Mesihî’nin Edirne Şehrengizi eseridir. Hakkında en fazla şehrengiz yazılan iller İstanbul, Bursa, Edirne’dir. Zatî, Hayalî Bey, Taşlıcalı Yahya, Usulî gibi şairler bu türün güzel örneklerini vermişlerdir.

  11. Sur-nâme: Şehzâdelerin sünnet düğünlerini, hanım sultanların doğum ve evlenme törenlerini anlatan eserlerdir. Edebiyatımızda otuzdan fazla sur-nâme bulunmaktadır. En tanınmış sur-nâmelerden biri Sünbülzâde Vehbi’nin III. Ahmet’in şehzâdeleri sünnet ettirmek için 1719’da yaptığı töreni anlatan eserdir.

  12. Kırk Hadis: Hz. Peygamber (s.a.v.)in hadislerini ezberletmek ve onların anlamlarını geniş kitlelere edebî bir mahiyette ulaştırmak maksadıyla yazılmış eserlerdir. Kimi hadislerden bahseden manzum eserlerin hadis sayısının bine ulaştığı görülür. Şairler 40 hadis eserlerini gül-i sad-berg, armağan şeklinde adlandırmışlardır.

  13. Kıyafet-nâme: Kişilerin dış görünüşünden hareketle onların ahlak ve karakter yazılarını çıkarmaya çalışan eserlerdir. Dış yapıdan içyapıyı anlamaya çalışan bu tür eserlerde insanın vücut yapısı ile ruh ve kişiliği arasında ilgi kurulmaya çalışılır. İlm-i hutut; insanın alın çizgilerine bakarak onun hayatı hakkında yorumlar yapar. İlm-i Kef; el falı bakarak kişi hakkında yorum yapmaktır.

Edebiyatımızda bilinen ilk kıyafet-nâme Hamdullah Hamdî’nin kıyafet-nâmesidir. Lokman Çelebi, İbrahim Hakkı da bu türe örnek eserler vermişlerdir.

  1. Menâkıb-nâme: Hz. Peygamber(s.a.v.)in dışındaki kişilerin hayat hikâyelerini, mucizelerini ele alan eserlerdir. Bunlar, ele alınan kişinin faziletlerinden, kerametlerinden bahseder. Bu tür eserler didaktik tarzda yazılır. Menâkıb-nâmeler temel edebiyat kaynaklarımızdan olmuştur. Bu eserler bir anlamda edebiyat ve biyografi tarihi açısından önem taşımaktadır.

  2. Gazavat-nâme: Din düşmanlarıyla yapılan savaşların anlatıldığı manzum ve mensur eserlere verilen isimdir. Edebiyatımızın tanınmış gazavat-nâmeleri Gelibolulu Mehmet Zaifi’nin gazavat-nâmesi, Celalzâde Salih Çelebi’nin eserleridir. 250 civarında gazavat-nâme vardır. Gazavat-nâmeler üslupları itibariyle edebiyat tarihimizin, muhtevaları bakımından genel tarihimizin kaynakları durumundadır. Bu eserler hem manzum hem mensur olarak isteğe bağlı kaleme alınmıştır. Bazen iki şekilde de yazılmıştır.

  3. Siyer: Hz. Peygamber (s.a.v.)in hayatını ve seferlerini anlatan eserlerdir. Bu tarz eserlerde lirik bir söyleyiş hâkimdir ve sanatkâr tarihi gerçeklere dayalı bilgileri kullanmak durumundadır. Siyerlerin ana kaynakları hadisler, rivayetlerdir. Son tahlilde siyerleri Hz. Peygamber(s.a.v)in biyografisi olarak tanımlamak mümkündür. Veysî’nin Siyer-i Nebî’si önemli siyerlerdendir.

  4. Tezkîreler: Anmaya vesile olacak şey; devletten alınan izin pusulasına verilen ad anlamlarına gelmektedir. Bir edebî tür olarak ise edebiyat alanındaki önemli kişilerin veya din ve tarikat büyüklerinin hayatlarından, eserlerinden ve şahsiyetlerinden bahseden eserlerdir. Tezkîre yazma geleneği siyer geleneğinden gelir. Tezkîreler, ele alınan kimselerin asıl isimlerini, doğdukları yeri, doğum tarihlerini, aile ve soy bilgilerini, mesleğini, eğitimini, eserlerini ve ölüm tarihini haber vermekle kalmaz eserlerinden alıntı yapıp tenkit de ederler.

Edebiyatımızda ilk tezkîre Alî Şîr Nevâyî’nin ‘Mecâlisü’n-nefâis’ adlı 1491 tarihli eseridir. Sehi Bey’in ‘Heşt Behişt’ (8 Cennet) eseri Anadolu sahasında ilk tezkîredir. Latifî’nin ‘Tezkîretü’ş-şuara’sı, Âşık Çelebi’nin ‘Meşâirü-ş-şuara’sı, Kınalızâde Hasan Çelebi’nin ‘Tezkîretü’ş-şuara’sı, Ahdî’nin ‘Gülşen-i şuara’sı, Faizî’nin Rübdetü’l-eş’ar’ı (ontoloji mahiyetinde), Guftî’nin Tezkîretü’ş-şuara’sı(tek manzum tezkîremiz) önemli tezkîrelerdendir.

18. yüzyılda Mucib’in, Safaî’nin, Salim’in ve Silahtarzâde’nin Tezkîre-i şuara’sı, Esrar Dede’nin Tezkîre-yi Şuara-yı Mevleviye’si, Beliğ’nin ‘Nuhbetü’l Asâr Zeylü Zübdetü’l Eş’ar’ı, Saffet’in ‘Nuhbetü’l Asâr fi Fevâidi’l Eş’âr’ı yüzyılın önemli tezkîreleridir. 19. yüzyılda Tevfik’in ‘Mecmua-i Teracim’i, Mehmet Tevfik’in Kafile-i Şuara’sı dönemin önemli tezkîreleridir. 20. yüzyılda Mahmut Kemal İnan’ın ‘Son Asır Türk Şairi’, Mehmet Nail Tuman’ın ‘Tuhfe-i Nailî’ (bir şairin hangi tezkîrelerde yer aldığını yazmıştır) eseri önemli tezkîrelerimizdendir.

  1. Münşe’at: Belli bir edebî niteliği olan mektupların ve küçük nesirlerin bir araya getirildiği mecmualara denir.

  2. Letaif-nâme: İçerisinde mizaha, hicve ve tehzile yer veren manzumelerin toplandığı eserlerin genel adıdır.

  3. Seyahat-nâme: Gezilip görülen yerler hakkında yazılan eserlerin genel adıdır. En tanınmış örneğini Evliya Çelebi yazmıştır.

  4. Sefaret-nâme: Elçi olarak bir başka ülkeye gönderilen kimselerin ya da yanlarında giden kimsenin görevleri sırasında karşılaştıkları olayları, siyasi izlenimleri ve diğer müşahedelerini anlattıkları genel eserlerdir. 28. Çelebi Mehmet’in Fransa sefaret-nâmesi türün önemli örneğidir.

  5. Esmâ-ül Hüsna: Allah’ın isimlerini, bu isimlerin anlamlarını ve önemlerini anlatan mensur ya da manzum eserlerdir.

  6. Diğer Türler: Iydiyye (bayram günlerini anlatır), ramazaniyye, hamam-nâme, fütüvvet-nâme, kahve-nâme, sakî-nâme, muamma ve lugaz, muhabbet-nâme, sahil-nâme, belde-nâme, selim-nâme, fal-nâme, bahariyye, nevruziyye, şitaiye, hasb-i hâl, sıhhat-nâme vs.


Divan Edebiyatında Rubai

$
0
0

Divan edebiyatında rubai

Divân Edebiyatında Rubâî:

İranlılara ait bir nazım şeklidir. Rudegî isimli bir şair ile bu şeklin ortaya çıktığı düşünülmektedir. Araplar rubâî yerine Farsça dü-beyit (iki beyit) Farslar ise Arapça rubâî kavramını kullanırlar. Felsefî ve tasavvufî konular ele alınırken bu nazım şekli tercih edilmiştir. Yoğun fikir örgüsüne sahiptir. Bunun için keskin bir zekâya ihtiyaç vardır. Şairlerin insanı zekâsıyla şaşırtması gerekir. İlk üç mısra fikrin hazırlayıcısıdır. Söylenmek istenen fikir dördüncü mısrada çarpıcı bir şekilde söylenir. En güzel örneklerini Ömer Hayyam vermiştir. Eski Türk şiirine uygun olmasından dolayı bizde çok rağbet görmüştür. Türk edebiyatına Mevlânâ ile girmiştir.

Rubâîlerde her mısranın aynı vezinle yazılması zorunlu değildir. Her mısra farklı bir vezinle yazılabildiği gibi, iki mısra aynı diğer iki mısra farklı bir vezinle kaleme alınabilir. Kıt’a, nazm ve tuyugdaki gibi mahlas kullanılmaz. Fakat bazı şairler mahlas kullanmıştır (Haletî, İbrahim Hakkı)

Kafiyelenişi ‘aaxa’ şeklindedir. Bazen xaxa, aaaa şeklinde de kafiyelendiği olmaktadır. Bütün mısraları birbiriyle kafiyeli olan(aaaa) rubâîlere rubâî-yi musarra veya terane adı verilir. Terane zaman içinde bestelenmek için yazılmış rubâîlerin de adı olmuştur. Terane tarzı rubâîleri en fazla söyleyen şair Erzurumlu İbrahim Hakkı’dır. Rubâîler hezeç bahrinin özel rubâî kalıplarıyla yazılırlar. Rubâîyi tuyug ve nazmdan ayıran belli başlı hususiyetlerden biri de budur.

16. yüzyılda Fuzûlî ve Kara Fazlî güzel örneklerini vermişlerdir. Kara Fazlî Türk edebiyatının en çok rubâî yazan şairi olmuştur. 17. yüzyılda Azmizâde Haletî büyük bir örnek teşkil etmiştir. Rubâîlerinin hem sayı hem değer bakımından özel bir yeri vardır. 18. yüzyılda ise Erzurumlu İbrahim Hakkı rubâî söylemiştir. 20. yüzyılda Yahya Kemal, Arif Nihat Asya ve Nazım Hikmet rubâî yazmıştır.

Son büyük rubâî şairi ise Erzurum’da öğretim üyesi olan Tacettin Şimşek’tir.

Edebiyatımızda sadece rubâî söylemekte kullanılan 24 aruz kalıbı bulunmaktadır. Bunlardan mef’ûlü ile başlayanlar ‘ahreb’, mef’ûlün ile başlayanlar ‘ahrem’ adını alırlar. En fazla ahreb kalıpları kullanılmıştır.

Hakkî nice bin safa ki etdün düşdür

Her ne ki görüb diyüb işitdün düşdür

Etrâfa segirdüb başa gitdün düşdür         Terane

Bu kim oturub râhata yetdün düşdür

İbrahim Hakkı

Ahvâl-i cihânı her zaman söyleşelim

Amma gam-ı aşkımız nihân söyleşelim

Ey vâkıf-ı râz-ı aşk olan ârif-i cân

Ney gibi seninle bî-zebân söyleşelim

Azmizâde Haletî

Paralelkenar Eşkenar Dörtgen Konu Testi 6

$
0
0



Paralelkenar Dörtgen Konu Testi 6

Bilgicik.com - Online Test

Her Soru İçin Ayrılan Süre 1 dk. (Süre Ekranı Sağ Üst Köşede!)

Size Ayrılan Sürenin Sonuna Geldiğinizde Sınav Bitecektir!

Sayısal Derslerin Testlerini Çözerken Kağıt Kalem Bulundurmanızı Tavsiye Ediyoruz.

Bütün Soruların Cevapları Karşınıza Gelecektir.

Hazırsanız Aşağıdaki Başla Butona Tıklayınız.

Başla

Tebrikler - Paralelkenar Eşkenar Dörtgen Konu Testi 6 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.

Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.

Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%


Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
16Son
Geri dön

Paralelkenar Eşkenar Dörtgen Konu Testi 7

$
0
0



Paralelkenar Dörtgen Konu Testi 7

Bilgicik.com - Online Test

Her Soru İçin Ayrılan Süre 1 dk. (Süre Ekranı Sağ Üst Köşede!)

Size Ayrılan Sürenin Sonuna Geldiğinizde Sınav Bitecektir!

Sayısal Derslerin Testlerini Çözerken Kağıt Kalem Bulundurmanızı Tavsiye Ediyoruz.

Bütün Soruların Cevapları Karşınıza Gelecektir.

Hazırsanız Aşağıdaki Başla Butona Tıklayınız.

Başla

Tebrikler - Paralelkenar Eşkenar Dörtgen Konu Testi 7 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.

Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.

Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%


Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
16Son
Geri dön

Paralelkenar Eşkenar Dörtgen Konu Testi 8

$
0
0



Paralelkenar Dörtgen Konu Testi 8

Bilgicik.com - Online Test

Her Soru İçin Ayrılan Süre 1 dk. (Süre Ekranı Sağ Üst Köşede!)

Size Ayrılan Sürenin Sonuna Geldiğinizde Sınav Bitecektir!

Sayısal Derslerin Testlerini Çözerken Kağıt Kalem Bulundurmanızı Tavsiye Ediyoruz.

Bütün Soruların Cevapları Karşınıza Gelecektir.

Hazırsanız Aşağıdaki Başla Butona Tıklayınız.

Başla

Tebrikler - Paralelkenar Eşkenar Dörtgen Konu Testi 8 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.

Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.

Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%


Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
16Son
Geri dön

Paralelkenar Eşkenar Dörtgen Konu Testi 9

$
0
0



Paralelkenar Dörtgen Konu Testi 9

Bilgicik.com - Online Test

Her Soru İçin Ayrılan Süre 1 dk. (Süre Ekranı Sağ Üst Köşede!)

Size Ayrılan Sürenin Sonuna Geldiğinizde Sınav Bitecektir!

Sayısal Derslerin Testlerini Çözerken Kağıt Kalem Bulundurmanızı Tavsiye Ediyoruz.

Bütün Soruların Cevapları Karşınıza Gelecektir.

Hazırsanız Aşağıdaki Başla Butona Tıklayınız.

Başla

Tebrikler - Paralelkenar Eşkenar Dörtgen Konu Testi 9 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.

Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.

Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%


Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
16Son
Geri dön

Paralelkenar Eşkenar Dörtgen Konu Testi 10

$
0
0



Paralelkenar Dörtgen Konu Testi 10

Bilgicik.com - Online Test

Her Soru İçin Ayrılan Süre 1 dk. (Süre Ekranı Sağ Üst Köşede!)

Size Ayrılan Sürenin Sonuna Geldiğinizde Sınav Bitecektir!

Sayısal Derslerin Testlerini Çözerken Kağıt Kalem Bulundurmanızı Tavsiye Ediyoruz.

Bütün Soruların Cevapları Karşınıza Gelecektir.

Hazırsanız Aşağıdaki Başla Butona Tıklayınız.

Başla

Tebrikler - Paralelkenar Eşkenar Dörtgen Konu Testi 10 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.

Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.

Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%


Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
16Son
Geri dön

Divan Tertibi – Kasideler – Tarihi Manzumeler – Küçük Mesneviler

$
0
0

divan tertibi

DİVAN TERTİBİ

Divan, eski şairlerimizin uzun mesneviler dışındaki bütün şiirlerini ihtiva eden, çoğunlukla özel bir adı bulunmayan kitaplara verilen isimdir.

Şairler divanlarını gelişigüzel bir tarzda tertip edemezlerdi. Zira geleneğin getirdiği katı protokollere uymak mecburiyetindeydiler.

Eski edebiyatımızda divan tertibinde esas olan kronolojik sıra değil, şiirlerin şekil bakımından teşkil ettikleri kategorilerdir.

Şairler şiirlerini nazım şekli ve türlerinin yanında bir kısmını öncelik tanınan muhtevalarına göre de sınıflayarak eserlerini oluştururlar.

Mukaddime /Dîbâce (Önsöz): Şair bu bölümde şiir anlayışından bahseder. Genellikle ağır bir dili vardır. Çünkü şair düz yazı türünde bir örnek vermiştir ve şiir kadar düz yazıda da etkili olduğunu göstermek ister. Bilindik 40 kadar dîbâce vardır.

  1. (Tevhid, münâcât, naat, dört halifeye övgü, ehl-i beyte övgü, devrin büyüğüne övgü, din ve tarikat büyüğüne övgü)

  2. Musammatlar(Terkib-i bent, terci-i bent, muhammes, muaşşer)

  3. Gazeller (Gazeller divanlarda kafiye harfine göre (revi) sıralanırlar.)

  4. Mukattaat(Kıtalar): (Rubâî, tuyug, kıt’a, nazım…)

İyi bir şairin divanında her harften redifli olan en az bir örnek olmalıdır. Bu ölçütün yerleşmesini gelenek sağlamıştır.

Eğer bir divan bu altı bölümü bulunduruyorsa bu divana ‘ mürettep divan ’ denir. Eğer bu şekilde düzenlenmemişse ‘ gayrı mürettep divan ’ denir.

Şairlerin divanları hususi bir ad taşımazlar. Eski edebiyatımızda divanlar umumiyetle şairlerin isimleriyle anılırlar -> Divan-ı Fuzûlî, Divan-ı Nâbî

Bazı şairler verimli olmadığı ya da ömrü çok şiir yazmaya yetmediği için daha az hacimli divanlar oluşturmuşlardır. Buna da ‘divançe’ adı verilmektedir. En meşhur divançe Figânî’nin divançesidir.

Alî Şîr Nevâyî’nin arkadaşı olan Hüseyin Baykara’nın divanı sadece gazellerden oluşmaktadır.

Bâkî’nin divanında hiç tevhid ve münacat bulunmamaktadır.

Divan edebiyatının en hacimli eseri Edirneli Nazmî’nin divanıdır.

Osmanlı edebiyatında sayısı az olmayan ölçüde Türkçe divan yanı sıra Arapça ve Farsça divanı bulunan şairler de vardır. Fuzûlî’nin Türkçe divanı yanı sıra Arapça ve Farsça, Nef’î’nin ise Farsça divanı vardır.

Mevcut bilgilere göre varlığından haberdar olabildiğimiz en eski divan bugün elde nüshası mevcut olmayan 13. asır sonu 14. asır başlarında yaşayan Âzerî şairi Hasanoğlu’nun divanıdır.

Osmanlı sahasında varlığından haberdar olduğumuz ilk divan Ahmedî’ye aittir.

Bütün Türk coğrafyasında elimizde nüshaları bulunan ilk tekmil divanlar Nesîmî ve Kadı Burhaneddin’e aittir.


Çember Çözümlü Test 1

$
0
0



Çember Çözümlü Test 1

Bilgicik.com - Online Test

Her Soru İçin Ayrılan Süre 1 dk. (Süre Ekranı Sağ Üst Köşede!)

Size Ayrılan Sürenin Sonuna Geldiğinizde Sınav Bitecektir!

Sayısal Derslerin Testlerini Çözerken Kağıt Kalem Bulundurmanızı Tavsiye Ediyoruz.

Bütün Soruların Cevapları Karşınıza Gelecektir.

Hazırsanız Aşağıdaki Başla Butona Tıklayınız.

Başla

Tebrikler - Çember Çözümlü Test 1 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.

Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.

Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%


Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
16Son
Geri dön

Çember Çözümlü Test 2

$
0
0



Çember Çözümlü Test 2

Bilgicik.com - Online Test

Her Soru İçin Ayrılan Süre 1 dk. (Süre Ekranı Sağ Üst Köşede!)

Size Ayrılan Sürenin Sonuna Geldiğinizde Sınav Bitecektir!

Sayısal Derslerin Testlerini Çözerken Kağıt Kalem Bulundurmanızı Tavsiye Ediyoruz.

Bütün Soruların Cevapları Karşınıza Gelecektir.

Hazırsanız Aşağıdaki Başla Butona Tıklayınız.

Başla

Tebrikler - Çember Çözümlü Test 2 adlı sınavı başarıyla tamamladınız.

Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%.

Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%


Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
16Son
Geri dön

İkizkenar Üçgen

$
0
0

NOT;

Daha önceki konularda ikizkenar üçgenin temel özellikleri anlatılmıştır. Burada uzunluk hesabıyla ilgili özellikler anlatılacakır.

ikizkenar_ucgen_001

ikizkenar_ucgen_002

ABC ikizkenar üçgeninde yan kenarlara çizilen yükseklikler eşittir.

ikizkenar_ucgen_003

ABC ikizkenar üçgeninde taban açılarına ait açıortay uzunlukları eşittir.

ikizkenar_ucgen_001

ABC ikizkenar üçgeninde yan kenarlara çizilen kenarortay uzunlukları eşittir.

ikizkenar_ucgen_002

İkizkenar üçgende; taban üzerinden yan kenarlara çizilen paralel doğruların uzunlukları toplamı yan kenarlardan birine eşittir.

ikizkenar_ucgen_001

ikizkenar_ucgen_002

ikizkenar_ucgen_003

ikizkenar_ucgen_004

Bir ikiz kenar üçgende; taban üzerinden yan kenarlara çizilen dikmelerin toplamı yan kenarlara çizilen yüksekliklerden
birine eşittir.

Eğer tabanın uzantısından yan kollara dikmeler çizilirse; bunların uzunluklarının farkı yan kenarlara çizilen yüksekliklerden birine eşittir.

ikizkenar_ucgen_001

Yukarıda verilenlere göre, x kaç cm dir?
A) 6 B) 8 C) 10 D) 12 E) 14

ikizkenar_ucgen_001

ikizkenar_ucgen_002

ikizkenar_ucgen_003

Eşkenar Üçgen

$
0
0

Kenar uzunlukları eşit olan üçgenlere eşkenar üçgen denir.
Kenar uzunlukları eşit olduğu için bütün iç açılarının ölçüleri ve bütün dış açılarının ölçüleri eşittir.

eskenar_ucgen_001

eskenar_ucgen_002

eskenar_ucgen_003

eskenar_ucgen_004

eskenar_ucgen_005

Yukarıda verilenlere göre, ABC eşkenar üçgenin çevresi kaç cm dir?
A) 12 B) 18 C) 24 D) 36 E) 40

eskenar_ucgen_001

eskenar_ucgen_002

Eşkenar üçgenin içindeki bir noktadan kenarlara çizilen diklerin toplamı, eşkenar üçgenin bir yüksekliğine eşittir.

eskenar_ucgen_001

eskenar_ucgen_002

eskenar_ucgen_003

eskenar_ucgen_004

eskenar_ucgen_005

eskenar_ucgen_006

eskenar_ucgen_007

eskenar_ucgen_008

eskenar_ucgen_009

eskenar_ucgen_010

eskenar_ucgen_011

Teorem

$
0
0

Bir üçgende, büyük açı karşısında büyük kenar, küçük açı karşısında küçük kenar bulunur.

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

ucgende_aci_kenar_bagintilari_003

Verilenlere göre, ADE üçgenin e, d, k kenarları için aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur?
A) k < d < e B) d < e < k C) e < k < d D) d < k < e E) k < e < d
1989 ÖSS

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

Üçgen Eşitsizliği

$
0
0


Bir üçgende; bir kenar uzunluğu diğer iki kenar uzunluğunun toplamından küçük, farkının mutlak değerinden büyüktür.

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

|b – c| < a < b + c
|a – c| < b < a + c
|a – b| < c < a + b

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ise x in alabileceği tam sayı değerleri kaç tanedir?
A)8 B)7 C)6 D)5 E)5

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

Orta Taban Özelliği

$
0
0

Özellik
Bir üçgende iki kenarın orta noktalarını birleştiren doğru parçası üçüncü kenara paraleldir. Bu doğru parçasının uzunluğu üçüncü kenar uzunluğunun yarısına eşittir.

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

Yukarıda verilenlere göre, x in tamsayı değerleri kaç tanedir?
A)5 B)6 C)7 D)8 E)9

ucgende_aci_kenar_bagintilari_003

Özellik
Bir ABC üçgeninin iç bölgesinde alınan herhangi bir P noktasının; üçgenin köşelerine olan uzaklıkları toplamı, üçgenin yarı çevresinden büyük, çevresinden küçüktür.

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

ucgende_aci_kenar_bagintilari_003

ucgende_aci_kenar_bagintilari_004

ucgende_aci_kenar_bagintilari_005

Yandaki şekilde, Ç(ABC) = 30 cm olduğuna göre,

|PA| + |PB| +|PC|

toplamının en küçük tamsayı değeri kaç cm dir?
A) 15 B) 16 C) 17 D) 18 E) 20

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

Yandaki şekle göre, Çevre(BDC) nin en büyük tamsayı değeri kaç cm dir?
A) 20 B) 23 C) 25 D) 27 E) 29

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

ucgende_aci_kenar_bagintilari_003

Buna göre, Ç(BPC) nin en küçük tamsayı değeri kaç cm dir?
A)5 B)6 C)7 D)8 E)9

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

Yukarıda verilenlere göre, x in alabileceği en büyük tamsayı değeri kaç cm dir?
A) 29 B) 28 C) 27 D) 26 E) 14

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

Örneğin yukarıdaki örnek soruda |BD| uzunluğu tam sayı olarak verilmemiştir. Eğer bu uzunluk tamsayı olarak alınırsa sorunun çözümü yanlış olur.

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

Yukarıda verilenlere göre, ABC üçgeninin çevresinin en küçük tamsayı değeri kaç cm dir?
A) 13 B) 12 C) 11 D)10 E) 9

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

ucgende_aci_kenar_bagintilari_003

Yukarıdaki verilenlere göre, ABC üçgeninin çevresinin en küçük tamsayı değeri kaç cm dir?
A) 13 B) 12 C) 11 D)10 E) 9

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001


Geniş Açılı ve Dar Açılı Üçgenlerde Üçgen Eşitsizliği

$
0
0

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

ucgende_aci_kenar_bagintilari_003

ucgende_aci_kenar_bagintilari_004

ucgende_aci_kenar_bagintilari_005

ucgende_aci_kenar_bagintilari_006

Yukarıda verilenlere göre, x in alabileceği tamsayı değerleri kaç tanedir?
A)0 B)1 C)2 D)3 E)4

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

Yukarıda verilenlere göre, |AB| kaç cm olabilir?
A)8 B)7 C)6 D)5 E)2
1981 ÖSS

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

Yukarıda verilenlere göre x in tamsayı değerleri kaç tanedir?
A)4 B)5 C)6 D)7 E)8

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

Yukarıdaki verilenlere göre, x in alabileceği en büyük tamsayı değeri kaç cm dir?
A) 17 B) 15 C) 13 D) 12 E) 11

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

Yukarıda verilenlere göre, |AC| kaç cm olabilir?
A)4 B)6 C)7 D)8 E)9
1988 ÖSS

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

ucgende_aci_kenar_bagintilari_002

ucgende_aci_kenar_bagintilari_003

ucgende_aci_kenar_bagintilari_004

Yukarıda verilenlere göre, [AN] hangi aralıkta değerler alır?
A) (15; 20) B) [15; 20] C) [12;13] D) (12;13) E) (12;12,5)

ucgende_aci_kenar_bagintilari_001

Açıortay Özellikleri

$
0
0

Bir açının ölçüsünü iki eşit parçaya ayıran ışına açıortay denir.

aciortay_ozellikleri_001

Özellik
Açıortay üzerindeki bir noktadan açının kollarına çizilen diklerin uzunlukları eşittir.

aciortay_ozellikleri_002

aciortay_ozellikleri_003

Yukarıda verilenlere göre, |AC| + |AB| toplamı kaç cm dir?
A) 7 B)8 C)9 D)10 E) 11

aciortay_ozellikleri_001

aciortay_ozellikleri_002

Yukarıda verilenlere göre, x kaç br dir?
A) 6 B) 8 C) 10 D) 12 E) 15

aciortay_ozellikleri_003

Üçgende Açıortay Özellikleri

$
0
0

İç

aciortay_ozellikleri_001

Bir üçgende, bir açının açıortayı, karşı kenarı açının kollarıyla orantılı parçalara ayırır.

aciortay_ozellikleri_002

aciortay_ozellikleri_003

Yukarıda verilenlere göre, |BC| kaç cm dir?
A) 6 B) 7 C) 7,5 D) 8 E) 8,5

aciortay_ozellikleri_001

aciortay_ozellikleri_002

Yukarıda verilenlere göre, x kaç cm dir?
A) 2 B)3 C)4 D)5 E)6

aciortay_ozellikleri_001

aciortay_ozellikleri_002

Yukarıda verilenlere göre, x kaç cm dir?
A)4 B)5 C)6 D)7 E)8

aciortay_ozellikleri_001

aciortay_ozellikleri_002

Yukarıda verilenlere göre, Çevre(ABC) kaç cm dir?
A) 26 B) 27 C) 28 D) 29 E) 30

aciortay_ozellikleri_001

aciortay_ozellikleri_002

aciortay_ozellikleri_003

aciortay_ozellikleri_004

aciortay_ozellikleri_005

aciortay_ozellikleri_006

Yukarıdaki verilere göre, |BD| . |DC| çarpımı kaçtır?
A) 14 B) 21 C) 28 D) 30 E) 35

aciortay_ozellikleri_001

Dış Açıortay Özelliği

$
0
0

dis_aciortay_ozelligi_001

Bir üçgende, bir aç›n›n d›fl aç›ortay›, karfl› kenar üzerinde yan kenarlar ile orant›l› parçalar oluflturur.

dis_aciortay_ozelligi_002

dis_aciortay_ozelligi_003

Yukar›daki verilere göre, x kaç cm dir?
A)6 B)7 C)8 D)9 E)10

dis_aciortay_ozelligi_004

dis_aciortay_ozelligi_005

Yukar›daki verilere göre, x kaç cm dir?

dis_aciortay_ozelligi_006

dis_aciortay_ozelligi_007

dis_aciortay_ozelligi_008

dis_aciortay_ozelligi_009

dis_aciortay_ozelligi_010

Bir üçgende hem iç aç›ortay hem de d›fl aç›ortay varsa; önce iç aç›ortay özellikleri uygulan›r. Daha sonra da d›fl aç›ortay özellikleri uygulan›r.

dis_aciortay_ozelligi_011

dis_aciortay_ozelligi_012

Yukar›daki verilere göre, x kaç cm dir?
A) 38 B) 36 C) 34 D) 32 E) 30

dis_aciortay_ozelligi_013

dis_aciortay_ozelligi_014

Yukar›daki verilere göre, |CN| kaç cm dir?
A) 12 B) 16 C) 18 D) 24 E) 25

dis_aciortay_ozelligi_015

Açıortayda Alan Özellikleri

$
0
0

aciortayda_alan_ozellikleri_001

aciortayda_alan_ozellikleri_002

aciortayda_alan_ozellikleri_003

Özellik

aciortayda_alan_ozellikleri_004

I iç teğet çemberin merkezidir.

aciortayda_alan_ozellikleri_005

aciortayda_alan_ozellikleri_006

aciortayda_alan_ozellikleri_007

aciortayda_alan_ozellikleri_008

aciortayda_alan_ozellikleri_009

aciortayda_alan_ozellikleri_010

aciortayda_alan_ozellikleri_011

aciortayda_alan_ozellikleri_012

aciortayda_alan_ozellikleri_013

aciortayda_alan_ozellikleri_014

aciortayda_alan_ozellikleri_015

Viewing all 445 articles
Browse latest View live